Portekiz Notları (4) (Sosyal Hayat)


Portekiz'de hayat bize göre çok farklı.Büyük şehirlerde olmadığınız sürece sokakta insan görmek çok zor. İnsanlar evden işe, işten eve, gece yarısı belki bir bara gider, etrafta kimse görülmez. En kolay şekilde herhalde böyle tarif edilir.

Gelelim detaylara. Sokakta dolaşan insan görmek zor olsa da her şehirde sürekli festivaller, kutlamalar, dini bayramlar yapılıyor ve epey bi kalabalık oluyor. Sürekli dediysek de ayda en fazla birkaç kere.

Portekizde çalışma saatleri ülkemize göre çok az. Yanlış hatırlamıyorsam memurlar günlük 6-7 saat gibi bir süre çalışıyor. Esnaflar (cafe,barlar ve büyük alışveriş merkezleri hariç) öğleden sonra 6'larda dükkanı kapatıyor. Cumartesi günleri yalnızca yarım gün çalışıyor ve pazar günleri ise tamamen kapalı. Alışveriş merkezleri akşam 9-10 gibi kapanıyor, cafe ve barlar gece 2'ye kadar açık durabiliyor. Bazı şehirlerde diskotekler haftanın belli günleri açılıyor ve tıklım tıklım oluyor.

Efem sokaklarda çoluk çocuk da görülmez. Nerde bizdeki o top oynayıp komşusunun camını indiren çocuklar, belediyelerin mükemmel bir şekilde hazırladığı parklardaki meyve ağaçlarındaki meyveler dallarında çürüyor. Dalından bir tane alan yok. Çocukları okul çıkışlarında görmek mümkün. Sonra hemen eve giderler.

Portekizdeki evlerin camları panjurludur ve yılın 365 günü o panjurlar kapalıdır. Biz 5 Türk arkadaş 3 katlı bir evde yaşıyorduk, gören hayret ediyordu, çünkü panjur, perde, cam, balkon kapıları falan hep açıktı :) Etraftaki evleri görünce insanın biraz içi daralıyor ama zamanla alışıyor insan. Bir arkadaşa sormuştuk "neden panjurlar hep kapalı?" diye. Şöyle demişti "kışın içeri soğuk hava girmesin diye" sonrasını biz tamamladık, "yazın da içeri sıcak hava girmesin diye". Mantık bu.

Portekiz insanları futbol delisidir, kadın-erkek herkes kesin bir takım tutar ve taraftarlar çok ateşlidir. Cafe ve barlarda sürekli maç yayını vardır, büyük maçlarda çok kalabalık olur. Yukarıdaki fotoğraf 7  haziran 2008 Türkiye Portekiz maçı sırasında çekildi, görülen yer bir açık hava tiyatrosu ve maç dev ekranda yayınlanıyordu.Siyah kıyafetli arkadaşlar okulun müzik grubu. Aklıma gelenler şimdilik bunlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder