Portekiz Notları (1)

Tek komşusu İspanya ve diğer tarafta uçsuz bucaksız okyanuslarla çevrili güzel bir akdeniz ülkesi. En büyük şehirleri Lizbon ve Porto. Ülkenin güneyindeki Algarve bölgesi pek Portekizli değil. İngilizce konuşulan bir tatil bölgesi, kuzeyde yaşayan Portekizlilerin haz etmediği bir yer.

Haritaya yukarıdan aşağı iki çizgi çekip ülkeyi üçe bölünce ülkenin gelişmişlik düzeyi kolayca anlatılabilir. Ülkenin İspanya sınırı en az gelişmiş, orta bölümü daha fazla gelişmiş ve ülkenin atlas okyanusu tarafı ise ülkenin en gelişmiş bölümü. Zaten Porto, Lizbon gibi ülkenin en tatınmış şehirleri de bu kısımda yer alıyor.

Türkiye için Söğüt-Domaniç ne ise Portekiz içinde Guimarães odur. Portekiz Guimarães'da doğmuş. Bir Portekizliyle konuşurken bundan bahsederseniz göğsü kabarır :)

Portekiz'e ilk kez gidenlerin bazı şeylere dikkat etmesi gerek. En önemlisi bir erkek başka bir erkekle asla kucaklaşmaz, kafa tokuşturmaz. Eğer öyle bir hata yaparsanız anında gay damgası yersiniz. Ama durumu açıklayabilirsiniz, biz Türkiye'de kucaklaşırız, normal bir davranıştır diye anlatırsanız anlayışla karşılaşırsınız. Sonra bir erkek centilmence davranıp bir kızın sigarasını yakamaz, bu kıza yapılmış bir hakaret olarak algılanır. Bir kızın sigarasını sadece abisi, babası ve erkek arkadaşı (kocası) yakabilir.

Portekiz'e gittiyseniz birkaç kelime de olsa bilmek çok yararlı olur, çünkü ülkede öğretilen yabancı diller Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve İngilizce. Ama en az konşulanı İngilizce. Bizdeki gibi öğretiliyor ve yine bizdeki lise mezunları gibi ingilizce konuşuluyor. Ama çok önemli bir fark var; bizde ingilizce konuşurken nasıl Türkçe gramer yapısına benzetmeye çalışıyorsak onlarda Portekizce gramerine uygun bir ingilizce konuşuyor :)

Devamı gelecek...

1 yorum:

  1. Merhaba iklimi hakkında bilgi verebilir misin?Eylül ayında gideceğim şubat başı gibi döneceğim nasıl olur havalar, nasıl kıyafetler götürmeliyim?

    YanıtlaSil