George Orwell - Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984)


Bu kitap, Can yayınlarının en çok satanları arasında yer alıyor, 268 sayfa.

George Orwell 1903-1950 yılları arasında yaşamış, kitabın asıl adı Son Adam (The Last Man in Europe) olacakmış ama bazı nedenlerden dolayı kitaba bu isim verilmiş.

Kitap 1984 yılında ilgiltere topraklarında geçiyor, tek parti yönetimi mevcut ve parti halk üzerinde müthiş bir korku ve beyin yıkama faaliyetinde bulunuyor. Her yerde tele ekranlar, gizli kameralar , mikrofonlar var, herkes dinleniyor, gözleniyor, yanlış bir harekette bulunan anında buharlaştırılıyor.

İnsanlar duygularından arındırılıyor ve yaptıkları herşeyin parti için yapılması gerektiğine inandırılıyor. Birisinin, partiye karşı gelmeyi düşündüğü farkedilse bile günlerce , aylarca belki de yıllarca işkenceye maruz bırakılıp öldürülüyor. Okurken bile dehşete kapılılıyor insan..

Kitabı okumayı düşünenler aşağıdakileri okumasa daha iyi olur. Spoiler içerir.

sayfa 208'de geçen bir olay

Winston işkence görmeden önce kendi kendine sorar: "Eğer acımı iki katına çıkarıp Julia'yı kurtarabilsem, bunu yapar mıydım?" (Julia: sevdiği kız)

(Az sonra gardiyan Winston'un dirseğine copla hayal edemeyeceği bir şekilde vurur.)
...
Gardiyan kasıklarını tutarak gülmekteydi. Ama bir soru yanıtlanmıştı. Hiçbir zaman, nedeni ne olursa olsun, acınızın artırılmasını isteyemediniz. Acı içinde tek bir şey isteyebilirdiniz; durmasını. Dünyada hiçbir şey fiziksel acıdan daha kötü olamazdı. Acının karşısında kahramanlık yoktu, yerde işe yaramaz sol kolunu tutarken defalarca düşündü bunu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder