Portekiz Notları (6) Mirandela


Erasmus vesilesiyle gidip beş ayımı geçirdiğim harikulade güzel bir Portekiz kenti Mirandela. İspanya sınırındaki Bragança'ya bağlı 10.000 nüfuslu, küçük, sessiz sakin, huzur dolu bir yer.

Şehir planlaması olağanüstü güzellikte. Nehir kıyısında iki park bulunuyor ve bunlar Avrupanın en güzel şehir parkları olarak seçildi. Parklarda oyun ve piknik alanları, meyve ağaçları, plaj vs bulunuyor. Nehir üzerinde üç köprü bulunuyor. Ortadaki köprü en eski olanı, sadece yayaların yürümesine izin veriliyor. Fotoğrafta en yakında görünen köprünün altında nehri kesen kapaklar var (bir nevi baraj görevi oluşturuyor). Bu sayede Avrupa jetski şampiyonası her yaz burada düzenleniyor. Ayrıca nehirde kano, bisiklet (yunus) sürülebiliyor, suyu temiz olduğu için yüzmek de mümkün. Söz yüzmekten açılmışken şunu da ekliyeyim; yarı olimpik kapalı havuz var, giriş ücretide 1,5 euro, resmen bedava.

İlk baharda havalar gündüz sıcak oluyor, akşam buz gibi. Yazın hem gece hem gündüz çok sıcak. Kışın bazen nehir donuyor.

İnsanlar yardımsever, sıcakkanlı. Herkes trafik kurallarına uyuyor, beş ay boyunca araba kornası duymadım (birkaç sefer hariç) diyebilirim. Yaya geçidi olmayan bir yerde karşıdan karşıya geçeceksiniz ama uzaktan çok hızlı bir araba geliyor diyelim. Araba gelip duruyor önce yaya geçiyor.

En başta yazıştım ya sessiz, sakin bir yer diye; arada bir festivaller, kutlamalar oluyor. O günlerde sokaklarda insan görmek mümkün. Onun haricinde dışarı çıkıp dolaşan 10-15 kişi görmek pek mümkün değil. İlkin çok garipsemiştik ama sonra alıştık.

Küçük, sessiz sakin, huzur dolu bir yer Mirandela...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder