Aşka ve Kadınlara Dair Aşkın Metafiziği - Arthur Schopenhauer


Yayınevi: Alter Yayıncılık
Yazarı: Arthur Schopenhauer
Yayın Yılı: 2010, 2. baskı
Sayfa Sayısı: 80
ISBN: 6054099528

Arthur Schopenhauer, 1788-1860 yılları arasında aşamış Alman bir filozoftur. Nietzsche'nin etkilendiği en önemli isimlerden biridir.

Kitaba gelecek olursak, iki bölümden oluşuyor. Birinci bölüm; "Kadınlar Üzerine". Bu kısımda kadınları yerden yere vuruyor, adeta çıkarları için her şeyi yapabilecek mahluklar olarak bahsediyor. İnanılmaz genellemelerde varıyor. Birkaç örnek aktaralım:

Doğa, kadınları kendi kendini koruması ve savunması için ikiyüzlülük yahut riyakarlık yeteneğiyle donatmıştır. Doğa, erkeklere fiziki güç ve akli meleke biçiminde bahşettiği kabiliyetin tamamını kadınlarda bu şekilde bağışlamıştır.
...
Bundan ötürü, saldırıya uğradıklarında savunma silahlarına başvuran hayvanlar için bu durum her ne kadar doğal ise, kadınların neredeyse her fırsatta e vesileyle bu ikiyüzlülükten yararlanmaları o kadar doğaldır (sf:15).

Kadınlar, bir bütün olarak ele alınacak olursa, en su katılmamış ve en onulmaz philisterlerdir ve öyle kalacaklar.
Philister: Zihinsel kapasite düşüklüğü nedeniyleher hangi bir ihtiyacı olmayan kişi (sf:21).


İkinci bölüm; Cinsel Aşkın Metafiziği. Bu bölümde eş seçiminin biyolojik nedenlerden kaynaklandığı anlatılıyor. Aşkın, insan farkedemese de türe (insan ırkı) hizmet olduğu, evliliğin asıl amacının türün devamı olduğunu savunuyor. Eş seçiminde insanı etkileyen faktörler üzerinde duruyor.

Kitabın ilk bölümde kadınlara o kadar karşı olan bir düşünürün, ikinci bölümde aşkın varlığını savunmasını garipsedim doğrusu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder