Portekiz Notları (3) (Yeme - İçme)


Portekiz'de bizim için yemek biraz sıkıntılı. Domuz eti ve yağını bolca kullanıyorlar. Ama kimse kimseye zorla birşey yedirmiyor :) Marketten aldığınız bir üründe domuz yağı olup olmadığını anlamak için içindekiler bölümüne bakmalısınız. Eğer E-471 varsa domuz yağı vardır. Bazı ekmeklerde bile domuz yağı var ama ekmekler poşetlenip satılıyor ve içindekiler yazıyor, takdir edilecek bir uygulama.

Sabah kahvaltısından başlayalım. Bizim için olmazsa olmaz demleme çayı bulmak imkansızdır. Ülkede ne bir çaydanlık, ne bir demlik ne de çaykur çay var. Giderken Yanınızda çay götürmenizi tavsiye ederim, demlik bir şekilde hallolur. Marketten sallama siyah çay almak durumundasınız. Siyah Çay = Cha Preto (şa preto diye okunur). Kahvaltılık malzemelerden zeytin, peynir, konservelerde reçeller bolca mevcut, ancak bizim orda kaldığımız 5 aylık dönemde ağız tadıyla yenecek bir zeytin bulamadık, zeytinler hep tatsız tuzsuz. Birçok peynir çeşidi var. Ve yumurtayı unutmamak gerek :)

Öğle ve akşam yemekleri için en kolay yiyecek makarna. Portekiz kültürüne özgü yemekler yazmak isterdim ama hiç yemediğim için bahsedemeyeceğim.

Portekiz'de balık boldur, marketlerde çeşit çeşit balıkları uygun fiyata bulabilirsiniz, temizleyip veriyorlar. Meşhur Bacalhau'ları vardır, balıktan yapılır, çeşit çeşit oluyor, tek bir tarifi yok.

Pastanelerde tuzlu pasta bulmak biraz zor. Herşey şekerli. Yumurtalı, çikolatalı, reçelli pastalar var. Ama en güzeli Pastéis de Nata (yukarıdaki resimdeki pasta), Portekiz'e özgü mükemmel bir pasta.

Porto şarabı dünyaca meşhur, öve öve bitirilemez. Porto'ya gidince birçok şarap mahzeni görülebilir. Şehirler arası yolculuklarda şarapların üretildiği üzüm bağları görülüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder